Kuchnia z wyspą połączona z salonem to coraz popularniejsze rozwiązanie aranżacyjne w przestronnych domach. Warto znać jej wady i zalety, a także wiedzieć, jaki blat kuchenny wybrać. Dobrze zaprojektowana wyspa kuchenna to piękne uzupełnienie przestrzeni – pozwala na swobodne przemieszczanie się, a także stanowi niezwykłą ozdobę.
W przestronnym domu na etapie projektowania wnętrza warto rozważyć kuchnię z wyspą. Odpowiednio zaprojektowana będzie stanowić dodatkową przestrzeń do przechowywania, a także posłuży jako praktyczny blat roboczy. Wyspa kuchenna jest też sercem kuchni i wspaniałą ozdobą. Ważnym elementem jest też blat na wyspę, który może być wykonany z różnych materiałów. Trzeba pamiętać, że specjalnie zaprojektowany blat na środku nie sprawdzi się jednak w małych kuchniach – to dobre rozwiązanie w przestronnych wnętrzach.
Kuchnia z wyspą – zalety
Wyspa kuchenna to przede wszystkim oryginalna ozdoba oraz funkcjonalna przestrzeń użytkowa. Ma wiele zalet, które zdecydowanie przemawiają za tym rozwiązaniem.
Otwarta przestrzeń. Kuchnia z wyspą połączona z jadalnią lub salonem pozwoli stworzyć wyjątkową przestrzeń typu open space i uzyskać niezwykły efekt wizualny. Dodaje też wnętrzu lekkości. Poza tym otwarta przestrzeń pozwala na swobodną rozmowę z gośćmi podczas przygotowywania przekąsek. Wyspa zarazem łączy, jak i łagodnie oddziela część kuchenną od jadalni lub salonu.
Modna ozdoba. Wyspa w kuchni jest też modną aranżacją przestrzeni, popularną głównie w dużych domach. Łączy kuchnię oraz salon lub jadalnię w całość, co podnosi walory użytkowe, ale też estetyczne. Dodatkowo na blacie można ustawić dodatkowe sprzęty – m.in. ekspres do kawy lub wyciskarkę wolnoobrotową – misę w owocami albo wazon ze świeżymi kwiatami.
Dodatkowa przestrzeń do przechowywania. Wyspa w kuchni pozwala też uzyskać dodatkowe miejsce na różne akcesoria i produkty spożywcze czy naczynia. Wyspa posiada blat kuchenny, ale też szafki, półki lub szuflady – znacznie łatwiej zachować wtedy porządek w kuchni.
Dodatkowy blat kuchenny. Na wyspę montuje się też blat roboczy, który zapewni wygodę podczas przyrządzania różnych potraw. To dobre rozwiązanie dla dużych rodzin, do domów, w których często się gotuje lub urządza spotkania z bliskimi. Taka przestrzeń to wygoda podczas przygotowywania dań, ale też sposób na porządek.
Z czego blat na wyspę kuchenną?
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić wyspę kuchenną, musisz pamiętać, że jednym z jej najważniejszych elementów jest blat. Do wyboru jest wiele materiałów o odmiennych właściwościach. Najlepiej, jeśli blat kuchenny na wyspę będzie wykonany z luksusowego materiału, eleganckiego, solidnego i praktycznego. Króluje m.in. granit, marmur czy drewno.
Blat na wyspę – wisienka na torcie
Blat kuchenne dodaje kuchni charakteru i pełni rolę wisienki na torcie. Do wyboru są najróżniejsze materiały, z których można go wykonać – poniżej cztery najpowszechniejsze i cieszące się najlepszymi opiniami.
Granitowy blat kuchenny. Granit jest bardzo twardym kamieniem – jego zalety to m.in. wysoka odporność na zarysowania, działanie wysokiej temperatury i plamy. Wystarczy go raz zaimpregnować, aby służył przez wiele lat. Występuje w różnych wersjach kolorystycznych i bez problemu można dobrać odpowiedni kamień do swojej kuchni.
Marmurowy blat na wyspę. Dużą popularnością cieszą się też marmury – podobnie jak granit pasuje do ekskluzywnych wnętrz i jest dostępny w różnych odcieniach. Jego charakterystyczny wzór „marmurkowy” w formie żyłkowania prezentuje się bardzo elegancko. Jego minusem jest jednak niższa trwałość niż w przypadku granitu – jest podatny na zarysowanie i zaplamienie, wymaga impregnacji.
Blat drewniany. Blaty kuchenne można wykonać z drewna rodzimego – jak dąb czy buk – ale też egzotycznego, jak mahoń czy merbau. Jego plusem są walory estetyczne, ale drewno jest podatne na zarysowanie i wrażliwe na wysoką temperaturę czy zaplamienia.
Blaty kwarcowe konglomeratowe. Z blatów syntetycznych popularne są blaty wykonane z konglomeratu kwarcowego. To mieszanina kamienia kwarcowego i dodatku żywicy – dostępne są w najróżniejszych odcieniach, odporne na zarysowania i zaplamienia, łatwe w pielęgnacji. Wszystkie te rozwiązania sprawdzają się w przypadku wysp kuchennych, gdyż dodają wnętrzu charakteru, a także łączą walory estetyczne z aspektami praktycznymi.
Kuchnia z wyspą – jaki blat wybrać?
Kuchnia z wyspą połączona z salonem to coraz popularniejsze rozwiązanie aranżacyjne w przestronnych domach. Warto znać jej wady i zalety, a także wiedzieć, jaki blat kuchenny wybrać. Dobrze zaprojektowana wyspa kuchenna to piękne uzupełnienie przestrzeni – pozwala na swobodne przemieszczanie się, a także stanowi niezwykłą ozdobę.
Spis treści
Wyspa kuchenna – serce kuchni
W przestronnym domu na etapie projektowania wnętrza warto rozważyć kuchnię z wyspą. Odpowiednio zaprojektowana będzie stanowić dodatkową przestrzeń do przechowywania, a także posłuży jako praktyczny blat roboczy. Wyspa kuchenna jest też sercem kuchni i wspaniałą ozdobą. Ważnym elementem jest też blat na wyspę, który może być wykonany z różnych materiałów. Trzeba pamiętać, że specjalnie zaprojektowany blat na środku nie sprawdzi się jednak w małych kuchniach – to dobre rozwiązanie w przestronnych wnętrzach.
Kuchnia z wyspą – zalety
Wyspa kuchenna to przede wszystkim oryginalna ozdoba oraz funkcjonalna przestrzeń użytkowa. Ma wiele zalet, które zdecydowanie przemawiają za tym rozwiązaniem.
Otwarta przestrzeń. Kuchnia z wyspą połączona z jadalnią lub salonem pozwoli stworzyć wyjątkową przestrzeń typu open space i uzyskać niezwykły efekt wizualny. Dodaje też wnętrzu lekkości. Poza tym otwarta przestrzeń pozwala na swobodną rozmowę z gośćmi podczas przygotowywania przekąsek. Wyspa zarazem łączy, jak i łagodnie oddziela część kuchenną od jadalni lub salonu.
Modna ozdoba. Wyspa w kuchni jest też modną aranżacją przestrzeni, popularną głównie w dużych domach. Łączy kuchnię oraz salon lub jadalnię w całość, co podnosi walory użytkowe, ale też estetyczne. Dodatkowo na blacie można ustawić dodatkowe sprzęty – m.in. ekspres do kawy lub wyciskarkę wolnoobrotową – misę w owocami albo wazon ze świeżymi kwiatami.
Dodatkowa przestrzeń do przechowywania. Wyspa w kuchni pozwala też uzyskać dodatkowe miejsce na różne akcesoria i produkty spożywcze czy naczynia. Wyspa posiada blat kuchenny, ale też szafki, półki lub szuflady – znacznie łatwiej zachować wtedy porządek w kuchni.
Dodatkowy blat kuchenny. Na wyspę montuje się też blat roboczy, który zapewni wygodę podczas przyrządzania różnych potraw. To dobre rozwiązanie dla dużych rodzin, do domów, w których często się gotuje lub urządza spotkania z bliskimi. Taka przestrzeń to wygoda podczas przygotowywania dań, ale też sposób na porządek.
Z czego blat na wyspę kuchenną?
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić wyspę kuchenną, musisz pamiętać, że jednym z jej najważniejszych elementów jest blat. Do wyboru jest wiele materiałów o odmiennych właściwościach. Najlepiej, jeśli blat kuchenny na wyspę będzie wykonany z luksusowego materiału, eleganckiego, solidnego i praktycznego. Króluje m.in. granit, marmur czy drewno.
Blat na wyspę – wisienka na torcie
Blat kuchenne dodaje kuchni charakteru i pełni rolę wisienki na torcie. Do wyboru są najróżniejsze materiały, z których można go wykonać – poniżej cztery najpowszechniejsze i cieszące się najlepszymi opiniami.
Granitowy blat kuchenny. Granit jest bardzo twardym kamieniem – jego zalety to m.in. wysoka odporność na zarysowania, działanie wysokiej temperatury i plamy. Wystarczy go raz zaimpregnować, aby służył przez wiele lat. Występuje w różnych wersjach kolorystycznych i bez problemu można dobrać odpowiedni kamień do swojej kuchni.
Marmurowy blat na wyspę. Dużą popularnością cieszą się też marmury – podobnie jak granit pasuje do ekskluzywnych wnętrz i jest dostępny w różnych odcieniach. Jego charakterystyczny wzór „marmurkowy” w formie żyłkowania prezentuje się bardzo elegancko. Jego minusem jest jednak niższa trwałość niż w przypadku granitu – jest podatny na zarysowanie i zaplamienie, wymaga impregnacji.
Blat drewniany. Blaty kuchenne można wykonać z drewna rodzimego – jak dąb czy buk – ale też egzotycznego, jak mahoń czy merbau. Jego plusem są walory estetyczne, ale drewno jest podatne na zarysowanie i wrażliwe na wysoką temperaturę czy zaplamienia.
Blaty kwarcowe konglomeratowe. Z blatów syntetycznych popularne są blaty wykonane z konglomeratu kwarcowego. To mieszanina kamienia kwarcowego i dodatku żywicy – dostępne są w najróżniejszych odcieniach, odporne na zarysowania i zaplamienia, łatwe w pielęgnacji. Wszystkie te rozwiązania sprawdzają się w przypadku wysp kuchennych, gdyż dodają wnętrzu charakteru, a także łączą walory estetyczne z aspektami praktycznymi.
Powiązane wpisy: